donderdag 8 juni 2023

Schulensmeer in Lummen wordt nog meer natuurpark


Herinrichtingswerken van het Schulensmeer zijn afgerond: "Dit moet broedvogels aantrekken"

Aan het Schulensmeer in Lummen, Herk-de-Stad en Halen zijn de herinrichtingswerken voor het Europese natuurproject Life Delta afgerond. In het meer zijn eilandjes met riet aangelegd, om broedvogels zoals de Roerdomp aan te trekken. 

De herinrichtingswerken van het Schulensmeer zijn afgerond. Op de luchtfoto’s is te zien dat de eilandjes stilaan met riet beginnen te begroeien. "De bedoeling is dat het riet nu zijn rustig zijn gang kan gaan, we volgen dat ook goed op", zegt Chris Dictus van Natuurpunt. "Als dat lukt, kan ook die vraatbescherming weggenomen worden, dat zijn de draden en linten die er nu nog rond staan."

Het waterpeil van het meer is sinds de warme, droge zomer van 2022 zo’n 30 cm gestegen. Van zodra de neerslaghoeveelheden het toelaten, zal het peil van het meer in de winterperiode nog 50 cm verhoogd worden. Hierdoor zullen de eilandjes op termijn bijna volledig onder water komen te staan, dat is belangrijk voor de verdere ontwikkeling van het riet. 

Snor en baardmannetje

Er is meer dan 20 hectare rietmoeras met kanten en inhammen gecreëerd en dat moet de komende maanden en jaren broedvogels aantrekken: "We verwachten mooie soorten zoals een Roerdomp, en op termijn zelfs een bruine kiekendief, een snor en een baardmannetje", gaat Dictus verder. "Die maken gebruik van heel het gebied om zich te nestelen, eten te zoeken en te jagen." 

Het rietmoeras is een onderdeel van Life Delta, een groot Europees natuurproject in en rond het Schulensmeer in Lummen, Halen en Herk-de-Stad en het Webbekomsbroek in Halen en Diest. De Vlaamse Milieumaatschappij, Natuurpunt, het Agentschap voor Natuur en Bos en Regionaal Landschap Haspengouw en Voeren werken er allemaal samen om in de toekomst nog meer water te kunnen bergen in de vallei, én om het leefgebied van kwetsbare soorten te verbeteren.  (VRT Nieuws)



 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten