vrijdag 26 augustus 2016

21/2 - Het meer van Nisramont


Ik verkende eerst de (in het opgaan) linkse Ourthe. Op een langkaart is dat natuurlijk de rechter Ourthe. Deze geeft uit op een kleine stuw waar wandelaars een smalle brug vinden om op de "punt" te komen, het deel tussen de twee Ourthe-armen.
Links aan de brug een aantrekkelijke betonnen steiger, waar ik een volgende keer zeker zal aanleggen om de omgeving te verkennen. Er is ook op die plek zo goed als geen stroming. Misschien kan je aan de andere kant van de brug weer de Ourthe op om nog een eindje stroomopwaarts te varen.


Op dat deel van de tocht heb je met een smallere vaargeul te maken met een heel andere beplanting. Op sommige plaatsen zijn zandbanken ontstaan waar (spontaan of aangelegd) planten groeien die je niet rond het meer opmerkt. Af en toe ontdek je ook eilandjes die weelderig begroeid zijn.


Ook de rechterarm (links op de landkaart) eindigt aan een brug met een lage stuw. In het midden een met planten begroeid eiland. Spontaan ontstaan of aangelegd? Ik probeerde voorbij het eilandje te varen om de stuw van dichtbij te bekijken, maar het water is voorbij het eilandje zo ondiep dat varen niet meer kon zonder over de met stenen bedekte bodem te schuren.

Voor wie van stilte houdt : op verschillende plaatsen kom je op beide Ourthe-armen in een zogenaamd stiltegebied waar geen door mensen gemaakte geluiden zijn te horen. Het is ongewoon en deugddoend om op een plaats te vertoeven waar je eens geen mensengeluiden hoort. Ik heb er de peddel op de cockpit neergelegd en ben er een half uur blijven stil liggen om ervan te genieten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten