donderdag 10 december 2015

Bij de dood van Doug Tompkins


Doug Tompkins, 72 jaar, was de oprichter van twee bekende merken van kleding: The North Face en Esprit. Hij was een geoefend kajakvaarder én een gul ecologist die in Zuid-Amerika enorme gebieden opkocht om ze te beschermen en te bewaren als natuurgebied.


Tompkins was samen met vier vrienden het Lago General Carrera, een uitgestrekt meer op de grens van Chili en Argentië, opgegaan voor een kajaktocht van ongeveer 30 km. Doug Tompkins zat samen met een vriend in een tweepersoonskajak. Twee anderen vaarden eveneens in een tweepersoonskajak en één van de vijf gebruikte een éénpersoonskajak.

Hoge golven - men spreekt van 3 meter hoog - deden de kajak, waarin Tomkins zat, kapseisen. De twee inzittenden kwamen in het water terecht. Na zich eerst aan de kajak te hebben vastgegrepen besloot het duo naar de oever te zwemmen omdat de wind hen verder het meer indreef. Het water had een temperatuur van circa 4,4 ° C.

Hoewel de zwemmers geholpen werden door de andere kajakvaarders lagen zij naar verluidt enkele uren in het koude water ("floating in the frigid water for a couple hours").  Hoewel de hulpdiensten Doug Tompkins per helikopter naar het ziekenhuis brachten overleed hij daar 5 uur na zijn aankomst.

Tijdens het transport vanaf de oever van het meer naar het ziekenhuis bleek de lichaamstemperatuur van Tompkins tot 19 ° C gedaald te zijn. In het ziekenhuis werd nog getracht hem te reanimeren en werd zijn temperatuur op 22,5 ° C gebracht, maar Tompkins werd even later dood verklaard.

Bij extreme onderkoeling of hypothermie (in dit geval tot 19 ° C) is geslaagde reanimatie een zeldzaamheid. Waarschijnlijk liet het hart van Tompkins het afweten.

Verder details zijn op dit ogenblik niet gekend. Droeg Tompkins een "dry suit"? Bij een watertemperatuur van amper 4 ° C zou hij het met een "dry suit" misschien, wellicht zelfs, wél overleefd hebben. Een "wet suit" dan weer biedt bij die lage temperatuur niet voldoende bescherming. Ook met een "wet suit" zou hij onderkoeld zijn geraakt.

Zie voor meer informatie over hypothermie :
http://kajaktochten.blogspot.be/search/label/hypothermie

Geen opmerkingen:

Een reactie posten