zaterdag 15 mei 2021

Kajak op zonne-energie? Moet kunnen

Almaar meer bedrijven, zowel in Europa als in de V.S., ontwikkelen kajakondersteuning die op zonne-energie werkt. Op de laatste Boot Show in Düsselforf werden ze aan het publiek getoond.

Een elektrische "solar powered" kajak? Niet stoer genoeg? Niet macho? Niet leuk? Niet sportief? 

Een denkfout zo blijkt na enig onderzoek. Twee dingen...

In de eerste plaats: er zijn nu al massaal veel kajakvaarders die elektrisch varen: hengelaars, biologen, natuurfotografen, wateronderzoekers, recreanten... Het gaat hen niet om het sportieve peddelen maar om te varen naar en op plaatsen waar je met een grotere boot niet door kan. Het varen is voor hen belangrijker dan het fysiek bewegen. Zij zullen de eersten zijn om kajaks te gebruiken die hun elektriciteit uit een zonnepaneel halen.

Voor deze categorie kajakvaarders is zonne-energie ideaal want ze maken in real time hun eigen elektriciteit. Ze hoeven thuis niet meer te denken aan het opladen van de batterijen.

Maar er is meer...

Net zoals bij de elektrische fiets blijft de kajakvaarder in beweging. De fiets biedt ondersteuning maar de fietser trapt of er gebeurt niks. De fietser kiest de mate van ondersteuning – Eco (Low), Medium, High – afhankelijk van helling, tegenwind en persoonlijke fitheid.

Zo zal het ook met de solar powered kajak kunnen. De kajakvaarder peddelt en laat zich naar eigen keuze ondersteunen in lage of hoge mate. 

Ik kan me voorstellen dat ik als 70-jarige het zonne-energetisch motortje aanzet wanneer vervelende tegenwind opsteekt, wanneer ik na een dagtocht vermoeid weer naar de de plek terugkeer waar de auto staat of wanneer ik er die dag genoeg van heb en gehaast naar huis wil terugkeren. 

Denken we om te besluiten ook aan mensen met een fysieke beperking die wel mét elektrische ondersteuning maar niet zonder in een kajak kunnen plaatsnemen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten