maandag 22 augustus 2016

21 - Het meer van Nisramont - Voorbereiding

 
Voor de 21ste tocht valt de keuze op het meer van Nisramont in de buurt van La Roche en Ardenne. Eigenlijk lopen de twee armen van de Ourthe aldaar in een kunstmatig aangelegd stuwmeer dat dient voor de aanmaak van elektriciteit. Voor de kajakvaarder echter een erg aantrekkelijke plek met veel afwisseling en een overweldigende natuur.

Je laat je auto op de parking achter en rijdt met je kajakkarretje of je draagt de kajak naar de houten bootloods (1 op het kaartje) aan de linkerkant van de stuw. Volg de wegwijzer "Accès au lac". Het is een paar honderd meter bergop. Je bevindt je dan voor de stuw en niet stroomafwaarts achter de stuw. Aan de loods tref je een comfortabele helling aan om je "schip" te water te laten.


Aan de houten loods geeft een tekst in het Frans uitleg over je rechten en plichten. Je mag er tussen 9.30 h en 18 h met kajak of kano het water op, maar dat mag uitsluitend daar aan de houten loods en nergens anders. Heel vervelend is de instructie dat je, eens vettrokken, nergens mag aanleggen. Bijvoorbeeld voor de picknick of voor een sanitaire stop. Je mag evenmin vanuit de kajak vissen. 


Even terug naar het kaartje nu...
Op nummer 2, waar de twee armen van de Ourthe samenkomen, is een vestiging van ADEPS (de Franstalige tegenhanger van het Vlaamse BLOSO) actief met het aanleren van alles wat met het kajakvaren te maken heeft. Ook daar mag je volgens de instructies niet aan land, ook al zijn er uitnodigende houten pontons.

Hogerop , 3 op het kaartje, lopen de twee Ourthe-armen langs privéterreinen en hoewel het meestal om bos gaat, mag je ook daar niet aan wal zonder toelating van de eigenaars.

Nogal een gekke bedoening, want meer dingen verboden dan toegelaten. Let's wait and see... Een van deze dagen of weken ga ik er zeer zeker eens varen. Over de tocht volgt daarna een verslag en wat foto's.

De foto's hierbij heb ik van anonieme bronnen vanop het internet ongevraagd in "bruikleen". Mijn excuses aan de rechthebbenden. Indien enig probleem, wil ik de foto's meteen wegtoveren of de bronnen vermelden. Contact kan altijd via pieterdewever@skynet.be .

Geen opmerkingen:

Een reactie posten