woensdag 18 maart 2015

Tocht 9 - Tewaterlating van de Justine


Tienen / Lummen - Tewaterlating van de JUSTINE - Onder grote persbelangstelling had vandaag in Lummen op het Schulensmeer de tewaterlating plaats van het nieuwe vlaggenschip van de Tiense éénmanskajakclub WZNNBN (We zinken nog niet, bijlange niet). De gloednieuwe kajak, een Prijon Cruiser 430, werd Justine genoemd, naar de moeder van de clubvoorzitter. Volgend jaar wordt immers de 100ste geboortedag van Justine gevierd. Als mascotte kreeg de Justine een kabouterachtig poppetje mee met mutseken en belletjes. Het immer glimlachende wezentje zat gedurende de tewaterlating en daaropvolgende maidentrip achterop en genoot zichtbaar van het tochtje. (Voor wie het niet helemaal snapt: Dit artikel valt onder de rubriek sarcasme, humor & zelfspot)


Het was van augustus geleden dat ik nog op het Schulensmeer peddelde. Gisteren was het dus een blij weerzien. Vooral omdat ik het hele meer voor mezelf had en van rust, solitude en zon kon genieten bij het testen van de nieuwe Justine. Niet te verwarren met "La nouvelle Justine" van De Sade. Tijdens de rondvaart één kodiak op electromotor gekruist en kort babbeltje met de schipper gedaan.


Deze Cruiser 430 doet het uitstekend en laat zo nodig relatief hoge snelheden toe, al blijft het een recreatief vaartuig en geen wedstrijdkajak. Je hebt niet het gevoel in een boot van 4,30 meter lang te zitten en in het bochtenwerk reageert de Cruiser 430 scherp en accuraat.Alhoewel de Cruiser 430 volgens het boekje maar 23 kg weegt is het toch een aardig volume - 4,30 meter lang - om deze aantrekkelijke kajak in je eentje op het dak van de Pajero te tillen. Mijn vorige kajak, een Sundance Perception, woog 18 kg en dat verschil voel je. Ook voor de tewaterlating is het met de Cruiser opletten geblazen wanneer je veel bagage meeneemt en deze er vooraf in plaatst. Dan heb je vlug 30, 35 kg of meer te tillen. Niet makkelijk om in en uit het water te hijsen aan sluizen of andere hindernissen.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten