maandag 24 april 2023

24 april... Nog een beetje vroeg om uit te varen?

Eind april... Het spijt me enorm maar van kajakvaart is er bij mij nog geen sprake.

Ik zie dat de watertemperatuur op de Maas in Eijsden net over de Belgische grens amper 12 à 13 °C is. Te koud voor mij.

Ik zie op Facebook dat er in Nederland winter en zomer met de kajak wordt gevaren. Het valt op dat Nederlanders wat kajakvaren betreft mekaar de loef afsteken met technische bagage, navigatie-instrumenten, kledij (wet suit, dry suit...) en hun kajak kiezen in functie van lengte en prestige maar minder in functie van gebruikscomfort of amusement. 

Nederland kent in tegenstelling tot België een standenmaatschappij en dat zie je aan de manier waarop ze zich op het water begeven. Ze besteden meer geld aan hun uitrusting dan de Belgen die andere prioriteiten stellen. 

Toch nemen Nederlanders vaak een loopje met de veiligheid door bij vriesweer en zelfs met hier en daar wat ijs op het water peddelen te gaan. Levensgevaarlijk... Bovendien: veel vaarplezier heb je bij koud weer niet als je jezelf moet inpakken met ongewone onderkledij, warme bovenkledij en daar omheen dat ongemakkelijk dry suit (voor zij die het gebruiken) en dan als toetje een zwemvest.  

Ook opmerkelijk: Nederlanders gebruiken dure meetapparatuur om de afgelegde afstand, de pieksnelheid en de gemiddelde snelheid te meten en publiceren de cijfers trots op Facebook. En geloof het of niet... nu ook al GPS... Wat doe je met al die rommel al varend?

De "levensgenieterige" Belgen pakken het anders aan. Ze wachten meestal op goed weer en "warm" water. In mijn geval zo omtrent 20°C watertemperatuur en liefst met de wind niet boven de 3 Beaufort.

Het moet gezellig, plezant en niet te ingewikkeld zijn bij de (meeste) Belgen. Amusement en ontspanning en genieten van flora en fauna primeren. 

De afgelegde afstand wordt vooraf op Google Map nagekeken en de tijd speelt geen rol – behalve voor wedstrijdsporters die trainen – maar voor de recreatieve kajakvaarder mag een uitje op Belgisch water wanneer de zon schijnt lang duren met onderweg ergens een uitstapje voor een romantische picknick aan de waterkant. 

Nog een verschil tussen Belgen en Nederlanders... Belgen nemen zelden hun kajak mee op vakantie. Ze huren er eentje waar ze met vakantie gaan. Nederlanders sleuren hun schip mee.

Zo dat waren maar wat toevallige (persoonlijke) bedenkingen terwijl ik wacht op goed weer. 

EPILOOG

( 25.04.2023.... Ik heb dit artikel aangeboden aan de Facebookgroep Kajak uit Nederland maar dat viel daar niet in goede aarde. De kajakelite die de Facebookgroep in haar greep heeft, is niet bereid tot zelfreflectie )

3 opmerkingen:

  1. Wat een zever!!!
    Ik kajak een heel jaar door, ook bij koud en nat weer is het heel plezant om op het water te zitten.
    Een onderscheid maken tussen Nederlandse en Belgische kajakkers slaat nergens op. Hoe je wil varen heeft niets te maken met nationaliteit maar alles met jouw persoonlijke keuze. Het is best OK om genoegen te beleven aan een kajak trip in volle zomer met warm weer, maar zie jouw eigen (beperkte) observatie niet als een algemeen geldende regel.
    Ik ben Belg, vaar een heel jaar door, spendeer geld aan mijn uitrusting en neem mijn kajak wél mee op vakantie.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dank voor je "aardige" reactie. Het is inderdaad gewoon een persoonlijke mening. U hoeft ze niet te delen.

      Verwijderen