België vanop het water

Als je zelf kajakt en vaart, aarzel dan niet je adviezen en tips te mailen: pieterdewever@skynet.be . Voor het programma 2016 klik je links in het archief op '2016'.
Mail je aankondigingen door zodat we kunnen melden waar en wanneer je tochten onderneemt.

vrijdag 7 augustus 2015

Blauwalgen op het Schulensmeer in Lummen


Het Schulensmeer in Lummen is momenteel niet geschikt voor waterrecreatie. De uitbater van het bootgebouw 't Vloot heeft de gele vlag gehesen, wat wil zeggen dat meteen alle jeugdkampen zeilen en surfen werden afgelast. Wandelen rond het meer kan nog wel.

Blauwalgen zijn bacteriën die in een blauwgroene olieachtige laag op het water drijven en waarschijnlijk ontstaan in de sliblaag op de bodem van het meer. Ze veroorzaken huidirritatie, oor- en oogproblemen, mondzweren, diarree, braken, koorts en griepachtige misselijkheid.

Veertig jaar geleden werd de plas als wachtbekken aangelegd om overstromingen in de streek te voorkomen door het teveel aan water uit de Demer op te vangen. Toen was het meer nog zowat 7 meter diep.

Met het Demerwater komt er echter ook veel slib in het Schulensmeer terecht en dat zet zich op de bodem. Vandaag is het meer daardoor nog amper 4 à 5 meter diep.  

Geen opmerkingen:

Een reactie posten