Zoeken in deze blog

donderdag 20 augustus 2015

2015/17-1 Lacs de l'Eau d'Heure: vijf meren om te ontdekkenG.V., een lezer van deze blog had me in juni gemaild dat ik zeker de Lacs de l'Eau d'Heure in Froidchapelle niet mocht overslaan. Hij vertelde dat hij er zelf graag naartoe ging om te kajakken en dat ik na en bezoek zeker niet teleurgesteld weer naar huis zou vertrekken. Inderdaad... 'Les lacs' - meervoud - stellen niet teleur. Het staat nu al vast dat ik er wellicht in de herfst opnieuw ga kajakken.Oorspronkelijk als stuwmeer aangelegd werden de verschillende delen aantrekkelijk voor alle vormen van waterrecreatie. Het gebied omvat de volgende meren: la Plate Taille, meer van Feronval, meer van de Eau d'Heure, meer van Ry Jaune, meer van Falemprise. Vandaar de meervoudsvorm 'les lacs'.

Voor de kajakvaarder is het 'lac de la Plate Taille' belangrijk. Het is het grootste van de vijf meren. Er wordt gevaren, gesurfd, gezeild... Het ligt aan de voet van Landal Village waar je een vakantiehuisje kan huren.


Hoewel het gisteren niet aantrekkelijk was om te zeilen - geen wind, amper 2 Bft - gaf de zeilinstructeur van in zijn motorbootje energiek aanwijzingen aan zijn jonge "studenten" en het lukte hem zelfs even om de zeilen bol te doen staan.


Ikzelf ging te water aan de Espace Fun (zie 2015/17-3), waar je trouwens kajaks en kano's kan huren en koerste naar rechts tot aan het westelijke eind van deze aantrekkelijke plas. Daarna ging het langs de zuidelijke oever en via wat interessante insprongen tot aan de Adeps waar ik aan wal ging voor de picknick.


Adeps is de Waalse tegenhanger van onze Vlaamse Bloso. Ik kwam al eerder een vestiging van Adeps in Seneffe tegen. In Froidchapelle beschikt de Adeps over een indrukwekkende vloot vaartuigen van alle slag en grootte.


La Plate Taille is voor wie gewoon is op kanalen en stromen te varen een verademing omdat het er zo 'proper' is. De foto hieronder toont de bodem van het meer op enkele meters van de oever. Op vele plaatsen kun je ook de planten zien en af en toe komt er een nieuwsgierige vis (karper?) naar je kijken.

Bij weinig wind (gisteren 2 Bft) is het een droom om de insprongen in te varen want daar kom je tot het besef dat de natuur uiteindelijk meer is dan water alleen. Je ontdekt idyllische plekjes waar je zo meteen denkt een ree te zien opdagen om wat te drinken.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten