België vanop het water

Als je zelf kajakt en vaart, aarzel dan niet je adviezen en tips te mailen: pieterdewever@skynet.be . Voor het programma 2016 klik je links in het archief op '2016'.
Mail je aankondigingen door zodat we kunnen melden waar en wanneer je tochten onderneemt.

donderdag 6 augustus 2015

2015/16-2 Dessel Mol


In de richting van Turnhout peddelend besloot ik aan de brug van Retie te stoppen voor de picknick. Er zijn daar twee steigers die het aan wal gaan fel vergemakkelijken. Die brug ligt pal op de Postelsebaan (N123) en wordt nog handbediend door een bruggenwachter die via de marifoon door passerende schippers wordt opgeroepen.


Na een oproep komt hij even kijken hoe ver het vragende vaartuig nog van de brug verwijderd is en schat in wanneer precies de brug geopend moet worden.


Hoewel het niet de allergrootste boten zijn die hier langskomen, blijven het toch indrukwekkende vaartuigen.


Met de kajak hoef je niet te wachten tot de brug opengaat. Het betonnen gedeelte, rechts op de foto hieronder, is groot en hoog genoeg om mits wat buigen onderdoor te gaan. Dat deed ik op de heenreis. Op de terugreis bereikte ik de brug gelijktijdig met drie vriendelijke "madammen" in een motorboot. Zij lieten me voorgaan zodat ik als een "grote" langs de opgehaalde brug gleed.


Helaas, helaas... Zoete nostalgie... NV De Scheepvaart is al deze oude bruggen aan het vervangen en ook de brug van Retie zal weldra (wanneer?) verdwijnen en door een groter en breder exemplaar vervangen worden dat vanop afstand en dankzij camerabewaking bediend zal worden. Hopelijk worden de twee steigers gespaard.

Wil je het zelf nog eens van dichtbij zien? Parkeer je auto gratis op de parking vlak bij de brug op de Postelsebaan in Retie en ga aan één van de twee comfortabele steigers met je kajak het water op. Vaar naar keuze in de richting van Turnhout of in de richting van het knooppunt vanwaar je opnieuw meerdere mogelijkheden hebt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten