donderdag 31 juli 2014

Kanaal Leuven-Mechelen


Vandaag een tochtje op de vaart vanaf Leuven tot aan de sluis van Tildonk en terug. Heerlijk weertje. Enkele mooie kiekjes kunnen nemen. Verslag volgt. Vooruitlopend op dat verslag: vanaf Leuven tot aan de brug van Wijgmaal is er helaas veel verkeerslawaai. Vanaf Wijgmaal wordt het veel stiller en ook mooier want meer groen.

woensdag 30 juli 2014

Moervaart - Wie vaart er?


Als je vanaf de Overledebrug in de richting van de Spanjeveerbrug peddelt, ontdek je een indrukwekkend aantal aangemeerde zeewaardige, prachtige jachten. Veel werd er niet gevaren toen ik langskwam. De eigenaar van een van de motorjachten vertelde me dat de Moervaart erg in trek is voor eigenaars die er hun boot laten overwinteren. Voor 200 euro mag je er een gans jaar een ligplaats huren. Sommige "schippers" gebruiken hun jacht als caravan om er de weekends en de vakanties door te brengen, maar varen er zelden mee.


Niet alle boten die er liggen worden goed onderhouden. Sommigen lagen erbij alsof ze wachtten op de grote sloop. En dit is dan nog eentje van "de betere". Er liggen letterlijk wrakken tussen.


Tijdens mijn terugkeer naar de Kalvebrug in Wachtebeke, waar ik de auto geparkeerd had vlakbij het Kajakcenter, kwam een kleine armada van kajakvaarders me tegemoet. Veel verenigingen huren er kajaks om tijdens vakantiekampen aan watersport te doen.

Moervaart - De bruggen


Wie de Moervaart verkend, ontdekt pareltjes zoals deze Overledebrug (Wachtebeke) die in de Tweede Wereldoorlog fel beschadigd werd. Na de oorlog werd ze gelukkig hersteld en in 2001 werd ze zelfs beschermd als monument.


Enkele kilometers (?) verder ontdek je in Mendonk de lange Spanjeveerbrug. Ze werd in 1977 gebouwd door de genietroepen van Burcht en overspant 70 meter. Opmerkelijk zijn de prachtige houten vakwerkpijlers.

De brug verbindt de twee helften van Mendonk. Tot 1977 was er daar een veerman aan het werk. De burg deed mij wat denken aan "the bridge on the river Kwai". Het is een smalle brug met slechts één rijvak. De jeugd komt er graag zwemmen en sommigen maken er een sport van om vanaf de brug de vaart in te duiken.

dinsdag 29 juli 2014

Maidentrip met de Sundance op de Moervaart


Vandaag de "plechtige maidentrip" met de Perception Sundance kajak. Tochtje vanaf de Kalvebrug in Wachtebeke tot aan de Spanjeveerbrug in Mendonk. Alles verliep perfect. Deugdelijk materiaal. Een Sundance is 2,87 meter pure waterpret. Onderweg picknick op het water.


Aangezien het een speciale dag was - een maidentrip maak je maar één keer - mocht een selfie niet ontbreken. Een relaas over deze eerste tocht volgt.

zondag 27 juli 2014

Sundance in Wachtebeke aangekomen

Gisteren bericht ontvangen dat mijn Sundance in Wachtebeke in het Kanocenter is aangekomen. Dinsdag ga ik hem halen.
De Sundance wordt door Perception in Sussex (GB) gemaakt en is al jaren een succesmodel:

"This nippy boat is great for short trips and tight situations. It excels in backwaters and on smaller rivers where longer craft fear to float.

Handling is nimble and the quick turning hull is exceptionally true when required. A secure compartment behind your seat gives stowage space through an Easy Seal hatch.

The benefits continue off the water where it is easy to store away at home, fit on the car or stow in your caravan... it's sure to be the first thing on the packing list for any trip."

zondag 20 juli 2014

Vakantiecentrum Worriken - Meer van Bütgenbach


Het sport- en vakantiecentrum Worriken ligt aan de oever van het 120 ha grote stuwmeer van Bütgenbach en wordt omgeven door een prachtig boslandschap. Het domein omvat vakantiehuizen, groepslogementen voor schoolvakanties en sportkampen, en een camping. Op het meer mag je met je eigen kajak varen. Aanmelden aan de receptie van het vakantiecentrum Worriken. Daar koop je voor € 2,5 een dagvergunning.

De Haan


De Haan-aan-zee, juli 2014. Hoewel er niet echt voor geschikt, trok deze peddelaar met een kleine SOT-kajak (sit-on-top) naar zee. Het weer was lekker warm, zelfs heet. De zee was kalm.

zondag 13 juli 2014

Aantrekkelijk gebied


Als je alle waterwegen in ons land in beeld brengt, stel je vast dat we rijk voorzien zijn van rivieren, stromen en kanalen waar je als kajakvaarder je hobby kan beoefenen. Je hoeft nooit echt ver te rijden om bevaarbaar water te vinden.
Ik vond deze kaart op het internet, maar weet niet wie de uitgever ervan is. Ik zou ze graag kopen en op mijn 'commandopost' aan de muur hangen.

vrijdag 11 juli 2014

Niet correcte informatie

Ik had het in de post hieronder al over het trage actualiseren van een officiële Waalse website. Hier nog een voorbeeld van traag en dus verkeerd geven van informatie.
Op de site van de Fédération Francophone de Canoë (FFC)wordt het meer van Robertville vermeld als plek waar je met je eigen kajak het water op mag. De federatie plaats er zelfs een aantrekkelijke foto bij.
Zoals ik in een post van eergisteren (9 juli 2014) meldde liet het Office de Tourisme van Robertville me weten dat er geen kajaks op het meer zijn toegelaten. Het is dus oppassen geblazen en eerst navragen alvorens ergens naartoe te spurten om je kajak te water te laten.

Immatriculatie afgeschaft

Tot voor kort (01.05.2014) moest je voor een kajak een (federale) immatriculatieplaat aanvragen om de bevaarbare waterwegen op te gaan. En je moest eveneens een waterwegenvignet kopen. Ook dat laatste werd voor kakaks afgeschaft.
Rest nu nog te zien wat Wallonië beslist over de 'permis de circulation'. De teksten daarover zijn onduidelijk. Voor zover ik het begrijp moet je de 'permis' alleen aanvragen als je van sluizen en liften gebruikmaakt. Dat is voor kajakvaarders zelden het geval. Om zeker te zijn heb ik een mailtje naar de bevoegde dienst gezonden ('info.mar@mobilit.fgov.be') met de vraag wat moet of niet moet.

Op de website van de Waalse 'Direction générale ...' lees ik:
"Pour se trouver sur les voies navigables ou leurs dépendances, tout bateau de plaisance doit être muni d'une plaque d'immatriculation et d'un certain nombres de documents et d' équipements. Parmi ces éléments, seul le Permis de circulation est délivré par la Région wallonne, le reste est de compétence fédérale."

Merk op: hoewel de immatriculatie voor kajaks sinds 1 mei 2014 niet meer hoeft, maakt deze officiële site nog steeds geen melding van de vaartuigen die de "plak" niet meer moeten dragen. Ze zijn daar in Wallonië niet gehaast om hun websites te actualiseren.

En ook...
Terwijl de (voor kajaks) afgeschafte immatriculatieplaat een federale materie was, is de 'permis' een beslissing van het Waalse gewest.

donderdag 10 juli 2014

Palm Hydro Adventure Floatation Device


Zonder zwemvest ga je niet het water op. Je weet nooit wat er onderweg gebeurt. Hoewel ik gisteren in het stedelijk zwembad van Tienen nog wat baantjes trok, sluit ik uit dat ik lange afstanden kan zwemmen zonder zwemvest.
Dit is geen reddingsvest die zichzelf opblaast en waarmee je op je rug op het oppervlak drijft. Dit is een zwemvest waarmee je min of meer drijft en waarmee het zwemmen makkelijker wordt zodat je niet zo gauw uitgeput geraakt.
Hoewel de foto een soort groene legerkleur toont, heb ik een rode vest gekozen omdat rood beter opvalt.
Meer info op Palm .

Zo ziet een vaarkaart er uit


Op een goede vaarkaart vind je alle details over de voorzieningen langs de waterweg waar je graag wil gaan varen: havens, aanlegplaatsen, sluizen, trailerhellingen, enz.
De kleuren van de waterlopen geven aan wat je op die stukken kan verwachten: snelvaartzone (roze), zone voor jet-ski (paars), industriegebied (grijs), lichtblauw (bevaarbaar), enz.

Kaarten en gidsen onmisbaar


Om straks binnen enkele weken het water op te gaan (mijn "schip" zal pas eind van de maand geleverd worden) bestudeer ik alle vaarkaarten die ik aan het verzamelen ben.
Bij "Promotie Binnenvaart Vlaanderen" had ik Vaarkaart Oost en Vaarkaart West besteld. Die werden vandaag met de post geleverd. Ook de Toeristische Vaargids hoort erbij.


Lenspomp, ook handpomp genoemd.

Het stuk gereedschap dat alle kajakvaarders bij iedere tocht (wettelijk voorgeschreven) moeten meesleuren, hopend de pomp nooit nodig te hebben.
Tot voor enkele weken kende ik het woord lenspomp niet. Het is een pomp waarmee je de kajak leegpompt wanneer hij na kapseizen half of helemaal vol water is gelopen.
De pomp is zowat 60 cm lang en gemaakt uit hard plastic. Het gewicht is miniem, dus geen probleem om voor dit stuk gereedschap een plaatsje in mijn "schip" te vinden.

woensdag 9 juli 2014

Camaro Explorer 6,5 mm

Een eerste belangrijk uitrustingsstuk. Waterbestendige laarsjes met een zool van 6,5 mm dikte. Merk: Camaro. Type 'Explorer'.  Waarom?

Op een dag sta je aan een oever en stap je in of uit je kajak. Je ziet niet dat er puntige stenen, glas of prikkeldraad (pinnenkensdraad) in het slib ligt en... Je raakt ernstig verwond en kan maar best meteen naar een arts voor een inspuiting tegen tetanus.

Elegant zijn ze niet. Het zijn geen wandelschoenen. Maar ze beschermen jezelf tegen onheil, beschermen eveneens je enkels als je ergens knel raakt en houden je voeten warm bij fris weer.

Geen kajaks op het meer van Robertville

Vanuit Robertville een mail ontvangen met de boodschap dat je er helaas niet met een eigen kajak terechtkan. Ter plaatse huren van varende objecten is wel mogelijk:

"Bonjour, En effet les kayaks ne sont pas autorisés. Les seuls bateaux autorisés sont ceux pour lesquelles vous auriez obtenus une license. Dans le bassin de natation, de petits jeux pneumatiques (donc petits bateaux pneumatiques) sont acceptés. Ainsi, si vous voulez venir avec votre propre bateau, il faudra faire une demande pour ce bateau. Vous pouvez d’un autre côté louer les bateaux que nous mettons à disposition (barques, bateaux électriques et pédalos). N’hésitez pas à nous contacter si vous avez plus de questions,
Bien à vous,

zondag 6 juli 2014

Schulensmeer in Lummen


Aan het einde van de Demerstraat in Lummen ligt het uitgestrekte Schulensmeer, 90 ha, 2,8 km lang (foto Wikipedia). Ik ging er vandaag een kijkje nemen. Aantrekkelijk. Een uitstekende plek om te kajakken al zag ik er vandaag uitsluitend zeilers en surfers.

Meer van Robertville


Bij mijn voorbereiding hoort ook het zoeken naar plekken waar ik met de kajak actief kan zijn. Ontdekte op internet (zie Wikipedia) het meer van Robertville in de buurt van Malmedy.
Het meer wordt commercieel uitgebaat en er wordt aan watersport gedaan. Eigenaardig is de tegenspraak op de eigen website www.robertville.be , waar je onder het hoodstukje F.A.Q. (frequently asked questions) onder nr. 3 leest dat je er niet met je eigen kajak terechtkan, maar waar vraag nr. 7 leest dat alle "kleine bootjes zonder motor" er mogen gebruikt worden. Wat anders dan een klein bootje zonder motor is een kajak?
Ik heb gisteren een mailtje naar www.robertville.be gezonden en om verduidelijking gevraagd, want het lijkt me een zeer aantrekkelijk gebied om te kajakken.

Zwemmen

Heb me een 10-beurtenkaart gekocht om in het stedelijk zwembad baantjes te kunnen gaan zwemmen. Ik heb in 30 of 35 jaar geen zwembad meer van dichtbij gezien, maar...

Wie er met de kajak op uittrekt moet kunnen zwemmen. Is van levensbelang. Verleden week: enkele dagen doorgebracht in Oostkapelle (Zeeland, NL) en er verscheidene keren geoefend in het zwembad van camping De Pekeling. In het begin erg moeizaam. Van langsom beter. Ben helemaal niet fit!

vrijdag 4 juli 2014

Zoetwatermatroos

Kogel is door de kerk. Heb gisteren de Sundance van Perception besteld (via mail) bij het Kajakcenter in Wachtebeke. Volgende week kies ik de rest van de uitrusting: peddels, reddingsvest, sandalen (?), waterpompje (?), dakdrager (?)... Hoe dan ook: binnen enkele weken mag ik mezelf een zoetwatermatroos noemen.

donderdag 3 juli 2014

Veerse Meer


Verleden week een kajak gehuurd en het Veerse Meer (Nederland) gaan verkennen. Spijtig dat het ongeveer 180 km van Tienen ligt, want het is een fantastische plas om te varen.

Meer info?
Neem een kijkje:
http://www.noordbevelandtoerisme.nl/modules/wiwimod/index.php?page=veersemeer

woensdag 2 juli 2014

Waterwegenkaart


Waar moet je, waar kan je in België kajakken? Om me voor te bereiden op mijn nieuwe carrière als aqua-ontdekkingsreiziger (hm, hm, hm...) ben ik duchtig de waterwegenkaart aan het bestuderen. Voor € 14,- te koop bij het Nationaal Geografisch Instituut.