België vanop het water

Als je zelf kajakt en vaart, aarzel dan niet je adviezen en tips te mailen: pieterdewever@skynet.be . Voor het programma 2016 klik je links in het archief op '2016'.
Mail je aankondigingen door zodat we kunnen melden waar en wanneer je tochten onderneemt.

vrijdag 11 juli 2014

Immatriculatie afgeschaft

Tot voor kort (01.05.2014) moest je voor een kajak een (federale) immatriculatieplaat aanvragen om de bevaarbare waterwegen op te gaan. En je moest eveneens een waterwegenvignet kopen. Ook dat laatste werd voor kakaks afgeschaft.
Rest nu nog te zien wat Wallonië beslist over de 'permis de circulation'. De teksten daarover zijn onduidelijk. Voor zover ik het begrijp moet je de 'permis' alleen aanvragen als je van sluizen en liften gebruikmaakt. Dat is voor kajakvaarders zelden het geval. Om zeker te zijn heb ik een mailtje naar de bevoegde dienst gezonden ('info.mar@mobilit.fgov.be') met de vraag wat moet of niet moet.

Op de website van de Waalse 'Direction générale ...' lees ik:
"Pour se trouver sur les voies navigables ou leurs dépendances, tout bateau de plaisance doit être muni d'une plaque d'immatriculation et d'un certain nombres de documents et d' équipements. Parmi ces éléments, seul le Permis de circulation est délivré par la Région wallonne, le reste est de compétence fédérale."

Merk op: hoewel de immatriculatie voor kajaks sinds 1 mei 2014 niet meer hoeft, maakt deze officiële site nog steeds geen melding van de vaartuigen die de "plak" niet meer moeten dragen. Ze zijn daar in Wallonië niet gehaast om hun websites te actualiseren.

En ook...
Terwijl de (voor kajaks) afgeschafte immatriculatieplaat een federale materie was, is de 'permis' een beslissing van het Waalse gewest.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten