België vanop het water

Als je zelf kajakt en vaart, aarzel dan niet je adviezen en tips te mailen: pieterdewever@skynet.be . Voor het programma 2016 klik je links in het archief op '2016'.
Mail je aankondigingen door zodat we kunnen melden waar en wanneer je tochten onderneemt.

zaterdag 5 augustus 2017

Ode aan de kano door Wouter Woussen

Foto: IT

Ik kan geen water zien zonder aan kanoën te denken. Het gebeurt dat ik ga werken met een kano op het dak van mijn auto, want je weet maar nooit. Ik raad ook al mijn vrienden aan om een kano te kopen.

De tegenargumenten zijn beperkt. Een kano neemt veel plaats in en kan niet mee op de trein of de fiets. Je kunt hem alleen gebruiken op water. En je telefoon moet tijdens het kanoën in een waterdicht tonnetje, waardoor je niet bereikbaar bent. De voordelen daarentegen zijn talloos. Je bent buiten, op het water en in beweging. Peddelen is niet ingewikkeld en je wordt er niet moe van. Het gaat traag genoeg om om je heen te kijken.
 
Een kano raakt niet defect en verslijt nauwelijks, verbruikt geen brandstof en maakt geen lawaai. Om te kanoën moet je bovendien niet bij een club zijn en geen entree betalen. Je telefoon zit in een waterdicht tonnetje, waardoor je niet bereikbaar bent.
 
De plaats waar ik het vaakst ga varen, is het centrum van Gent, waar je – met een beetje geluk – ook weleens een ijsvogel ziet, een grote gele kwikstaart, of een wuivende vriend. Je krijgt er een ander perspectief op de stad, met minder hectiek en minder verkeersregels.
 
Een kano (open boot, enkele peddel) is niet hetzelfde als een kajak (dubbele peddel). Niks mis met kajaks, behalve dat ze je in een onnatuurlijke houding dwingen: zittend met gestrekte benen, een bolle rug en je armen vooruit.
 
In een open kano kun je je benen strekken, kruisen, of onder je vouwen, knielen, achteroverleunen, rechtop staan, rondlopen, en plat op de bodem liggen – al bemoeilijkt dat laatste het peddelen. Met een beetje kano kun je bovendien algauw honderden kilo’s aan bagage (of vrienden) meenemen.
 
Dit is een stukje uit een lang artikel in DE STANDAARD van 05/08/2017.
 
CORRECTIE
De schrijver van het artikel, Wouter Woussen, vergist zich waar hij zegt dat je in een kajak in een onnatuurlijke houding zit. In een kajak zit je bij recreatief varen NIET met gestrekte benen maar met ontspannen gebogen benen, de knieën naar buiten gekeerd.
 
Je zit er niet in met een bolle rug maar rechtop. Je peddelt niet met je armen vooruit, integendeel, je draait bij iedere peddelslag je hele bovenlichaam naar links en naar rechts en roeit met armen, schouders, buik- en rugspieren en zet je daarbij (wanneer je een hoge snelheid wil halen) met druk van de benen af op je voetsteunen binnen in de kajak waarbij je de knieën afzonderlijk buigt en strekt.
 
Tot slot: ook in de kajak kun je bij lange reizen heel veel bagage meenemen. In een ietwat normale tourkajak kun je in de waterdichte luiken een aantal (al dan niet waterdichte) zakken schuiven om je bagage en je tent mee te nemen. VOORDEEL : als je kajak omslaat verlies je je bagage niet. Als je kano omslaat valt alles wat in de kuip los ligt in het water...
 
Foto: IT
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten