België vanop het water

Als je zelf kajakt en vaart, aarzel dan niet je adviezen en tips te mailen: pieterdewever@skynet.be . Voor het programma 2016 klik je links in het archief op '2016'.
Mail je aankondigingen door zodat we kunnen melden waar en wanneer je tochten onderneemt.

zondag 10 januari 2016

Dromen van Dinant en de Maas

Dit tijdschrift, een maandblad met allerlei nieuws uit Waals België, plaatste een tijd geleden op de cover een foto van de Maas ter hoogte van Dinant. Als je goed kijkt zie je op de rechteroever, wat verder dan de loodrechte rotspiek (le rocher Bayard), een kerkje.

Schuin tegenover dat kerkje vind je aan de Avenue des Combattants (op de linkeroever) een publieke helling ter hoogte van het huisnummer 165. Daar kan je met de kajak makkelijk de Maas op en vaar je stroomopwaarts tot aan de sluis de hele stad door.

Stroomafwaarts vind je net voor een andere sluis aan je linkerkant de monding van de Lesse. Die rivier is bij alle kajakvaarders erg populair. Iedere zomer komen duizenden (tienduizenden?) dagjesmensen bij één van de kajakverhuurders een vaartuig huren om van de afvaart te genieten.

Bij aangenaam weer en buiten het drukke verhuurseizoen is het aantrekkelijk om de Lesse ook eens stroomopwaarts te verkennen. Maar... wees voorzichtig, de Waalse overheid heeft de vervelende gewoonte afvaarten van sommige rivieren toe te laten maar stroomopwaarts varen te verbieden.

De bevaarbaarheid - is er genoeg water in de bedding? - is een ander aspect waarmee de kajakvaarder moet rekening houden. Raadpleeg daarvoor de gespecialiseerde websites zoals deze van Dinant Evasion http://www.dinant-evasion.be/nl/bevaarbaarheid-van-de-lesse.html?IDC=197 .

  

Geen opmerkingen:

Een reactie posten