Zoeken in deze blog

donderdag 20 augustus 2015

2015/17-2 Lacs de l'Eau d'Heure - Groot, erg groot... Wijds...


Het meer van L'eau d'Heure is het grootste meer van ons land. Dat zie je pas echt vanop het water. Met de vele insprongen aan de zuidzijde kun je heerlijk verdwalen in je eentje en genieten van een stiltegebied waar bijna geen geluid van elders - zeker niet van auto's - doordringt.


Heel anders is het aan de jachthaven in de buurt van het restaurant Le Tri-Marrants waar jachten en kleinere motorboten aan steigers aangemeerd liggen of vlottend zomaar in de midden van de insprong.

Vermoedelijk kun je (mag je?) ook vandaar met de kajak in het water. Er is in ieder geval een brede en makkelijk te bereiken betonnen helling.


Als je die kant opvaart zie je ook van in de verte de imposante toren bovenop de stuwdam. Want vergeten we niet dat de meren op die plek (het zijn er meer dan één) kunstmatig werden aangelegd om er elektriciteit op te wekken. Dat verklaart de aanwezigheid van een uit de kluiten gewassen stuwdam.


De legende wil dat men voor het aanleggen van het meer een heel dorp onder water liet lopen en dat alle inwoners moesten verhuizen. Dat verhaal is echter een kwakkel. Er ligt daar onder het wateroppervlak nergens een soort mini-Atlanta. Wat rond 1973 wel moest verdwijnen voor de aanleg van het meer was het kasteeltje van baron Soupart die in Charleroi (Erpion) steenkoolmijnen bezat. Zijn kasteel stond in het midden van het huidige Lac de la Plate Taille.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten