Zoeken in deze blog

vrijdag 5 juni 2015

2015/13 - Hastière-Givet-Hastière 12 km

De bekende grensovergang op weg naar Givet.
Het enige overgebleven hotel ligt er wat troosteloos bij.
Deze 13de tocht was een "kortje" van amper 12 km heen en weer. Wel een erg mooie. De Maas slingert zich door een heuvelende vallei en biedt prachtige uitzichten op de natuur, op eilandjes, op vogels, op mensen en hun behuizing aan... en op een stukje natuurreservaat op Franse bodem.

De typische bric-à-brac zoals je die alleen in België vindt.
Ter hoogte van de eerste sluis in Frankrijk wijk je naar links af en reis je eerst langs een vrolijk soort bidonville-kampement dat aan camping doet denken maar waar in werkelijkheid mensen het hele jaar door wonen. Die linkeroever is overigens de grens tussen België en Frankrijk. Als je daar aan de rechterkant vaart, zit je in la douce France.

Laat de natuur zijn gang gaan.

Dat gebied is onderdeel van het "Réserve Naturelle Nationale de la pointe de Givet". Buiten wat hengelaars (aan de Belgische oever) zie je er weinig bezoekers. De kajak is er een ideaal transportmiddel, want dat stukje Maas biedt een hele reeks eilandjes waar je rond en tussen kan peddelen om te genieten van het onverwachte uitzicht en de vele watervogels die er thuis zijn. Voor mij een ideale plek om op de Franse oever aan wal te gaan voor de picknick.

Tijd voor de picknick.
Daarna in alle rust en zo langzaam mogelijk via dezelfde weg terug naar Hastière met uitzicht op het riante vastgoed van sommige oeverbewoners.


Besluit: geen tochtje voor kilometervreters. Amper 12 km! Wel aantrekkelijk ontspannend door de mooie omgeving. Minpunt: gisteren geraakte ik tot aan de stuw van Givet. Er waren werken aan de gang. Heel graag zou ik daar aan wal zijn gegaan om over land voorbij de stuw weer verder te varen tot Givet-stad of verder. Door de werken aan de stuw was dat experiment gisteren niet aan de orde. Misschien volgend jaar?

Hier ergens links mondt het kleine Belgische riviertje
de Massembre in de Maas uit.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten