België vanop het water

Als je zelf kajakt en vaart, aarzel dan niet je adviezen en tips te mailen: pieterdewever@skynet.be . Voor het programma 2016 klik je links in het archief op '2016'.
Mail je aankondigingen door zodat we kunnen melden waar en wanneer je tochten onderneemt.

zaterdag 9 mei 2015

1941, met de kajak naar Engeland.

Het frame van de kajak waarmee de broers Peteri in 1941
van Katwijk naar Engeland vertrokken wordt
nog altijd door de familie Peteri bewaard. 
Henri Bernhard Peteri (1918-2007) was een Nederlandse Engelandvaarder, natuurkundige en uitvinder. Als soldaat van de TH-compagnie vocht hij tegen de Duitse luchtlandingstroepen waarvoor hij met een Bronzen Kruis gedecoreerd werd. In 1941 vatte hij het plan op om naar Engeland te vluchten om een bijdrage aan de strijd tegen de Duitsers te leveren. 

Toen zich in de nazomer een geschikt moment voordeed stak hij met zijn broer Willem Peteri in een opvouwbare tweepersoonskano vanuit Katwijk de Noordzee over. Na 56 uur bereikten zij op 21 september 1941 de Engelse kust bij Sizewell in Suffolk.

Voor zover als bekend hebben 38 jongens de overtocht in een kano of kajak gewaagd. In totaal zijn er acht van hen aangekomen: de Peteri's, Coen de Iongh en Robbie Cohen (20 juni 1941), Jaap van Hamel en Ruud van Daalen Wetters (20 juni 1941) en Armand Maassen en Jan Jacob van Rietschoten (sept. 1941). Van deze acht hebben er slechts drie de oorlog overleefd, Willem en Henri Peteri en Van Daalen Wetters.

Het grootste deel van de oorlog voer Peteri op Hr. Ms. Jacob van Heemskerck, die zowel in de Middellandse Zee als op de Indische Oceaan haar bijdrage leverde tegen de Duitsers en de Japanners. Door motorpech liep de Heemskerck de Slag in de Javazee mis. Zijn broer Willem had minder geluk. De Motor Gun Boat (MGB 78) waarop hij als burger een nachtelijke patrouille maakte naar de Zeeuwse kust werd getorpedeerd. Hij zwom naar de kust en werd door de Duitsers, omdat hij geen uniform droeg, als spion naar Berlijn gestuurd. Na eerst drie weken in een dodencel gezeten te hebben, heeft hij de rest van de oorlog in een krijgsgevangenkamp doorgebracht.

Han Peteri nam het initiatief tot het oprichten van een monument op de plaats van hun landing in 1941. Het monument bestaat uit drie bronzen peddels waarvan er eentje 'geknakt' is. De peddels, die afgietsels zijn van de originele, symboliseren aldus zowel geslaagde als mislukte pogingen. Op het monument staat ook een tekst waarmee degenen die succesvol waren en zij die het niet gehaald hebben herdacht worden. Peteri overleed in 2007 waardoor hij de onthulling niet meer kon meemaken, zijn echtgenote Betty Peteri-Peet en hun zoon Niels hebben het monument alsnog onthuld op 22 juni 2009 (Engelse Armed Forces Day), in aanwezigheid van zeven Engelandvaarders: Rudi Hemmes, Charles Bartelings, Philip Jacobs, Jaap van Mesdag, Ernst Sillem, Jan Staal en Eddie Jonker.

Monument aan de kust bij Sizewell, Suffolk,
Verenigd Koninkrijk
Info: Wikipedia.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten