België vanop het water

Als je zelf kajakt en vaart, aarzel dan niet je adviezen en tips te mailen: pieterdewever@skynet.be . Voor het programma 2016 klik je links in het archief op '2016'.
Mail je aankondigingen door zodat we kunnen melden waar en wanneer je tochten onderneemt.

maandag 29 december 2014

Sloop oude brug zorgt voor onrust


NV De Scheepvaart wil de oude jaagbrug in Dilsen afbreken, maar enkele verenigingen zijn het daar niet mee eens.

De brug heeft een cultuurhistorische waarde als paardenbrug, uit de periode dat paarden en lijnvrouwen de schepen voorttrokken over het water. Met de brug verdwijnt een stukje geschiedenis uit Dilsen-Stokkem", klinkt het protest. De verenigingen roepen ook inwoners op om bezwaar aan te tekenen bij het College van Burgemeester en Schepenen van Dilsen-Stokkem. 
"De aanvraag om de brug te slopen, is binnen. Momenteel loopt het openbaar onderzoek, tot en met 7 oktober. Het college zal vervolgens advies geven. Het is stedenbouw die beslist", zegt communicatieambtenaar Frederik Houben van Dilsen-Stokkem. 
NV De Scheepvaart wil de brug slopen omdat de brugdekplaat ernstig is aangetast. Wandelaars, fietsers, dienstvoertuigen en hulpdiensten maken nog gebruik van de brug. "In deze zone zijn drie gevaarlijke bochten, waar men tegenliggers niet ziet aankomen. We willen deze brug verwijderen en het tracé van het jaagpad veiliger maken", aldus De Scheepvaart. "De pijlers die in het water staan, blijven behouden zodat men toch nog een aandenken heeft." (GBO in Het Laatste Nieuws)
Ter hoogte van het adres Tivoli 1, Dilsen-Stokkem, waar zich een klein jachthaventje bevindt, kun je via de oude kanaalarm in de richting van de brug varen zodat je de brug onderdoor terechtkomt in de "nieuwe" Zuid-Willemsvaart. Zoek het eens op met Google Maps.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten