België vanop het water

Als je zelf kajakt en vaart, aarzel dan niet je adviezen en tips te mailen: pieterdewever@skynet.be . Voor het programma 2016 klik je links in het archief op '2016'.
Mail je aankondigingen door zodat we kunnen melden waar en wanneer je tochten onderneemt.

maandag 29 december 2014

Aangenaam plekje: het eilandje in Neeroeteren


Betonnen jaagbrug uit het interbellum over een oude kanaalarm van de Zuid-Willemsvaart. De brug verbindt het oostelijk jaagpad langs de vaart met het zogenaamde "Eilandje".

De Zuid-Willemsvaart werd aangelegd in het eerste kwart van de 19de eeuw onder Hollands bewind en verbindt als lateraal kanaal van de Maas Maastricht met 's-Hertogenbosch. Het tracé dateert grotendeels uit deze periode, maar tijdens het interbellum werd het kanaal verbreed en sommige oude kanaalbochten werden rechtgetrokken. Het eilandje dat toegankelijk is via de jaagbrug over de oude kanaalarm is bij deze rechttrekking in de jaren 1930 ontstaan.

Er werden jaagbruggen aangelegd bij zijarmen of als er een kanaal gekruist werd zodat de scheepsjagers het schip verder konden trekken. Dit type van betonnen jaagbruggen werden in 1936 gebouwd over de "dode" armen.

Buiten deze brug zijn er nog betonnen jaagbruggen over de Zuid-Willemsvaart in Solt (?) (Maaseik), Geisteren (Maaseik), Neeroeteren (Maaseik), Dilsen en Lanklaar (Dilsen-Stokkem). De meeste zijn in gebruik als voetgangersbrug.

Op het wegdek van deze brug werd een asfaltlaag gestort: de brug wordt gebruikt voor autoverkeer van en naar het "Eilandje". (Bron https://inventaris.onroerenderfgoed.be/dibe/relict/215612)

NV De Scheepvaart zal in 2015 de "passerelle van Dilsen" afbreken en vervangen door een fietspad over een dijk tussen de Oude en de Nieuwe Zuid-Willemsvaart. (Bron De Standaard 29.12.2014) - (Foto's ontdekt op het internet zonder auteursvermelding.)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten