woensdag 15 oktober 2014

Tocht 8/3 - Seneffe


Op het kanaal Brussel-Charleroi was er gisteren opvallend weinig beroepsvaart actief. Vanaf de Branche de Bellecourt bereik je in de richting van Brussel na ongeveer 500 meter aan stuurboord (rechts) een (tweede) jachthaventje aan de ingang van het "Ancien Canal Bruxelles-Charleroi". Dat kanaal, nu buiten gebruik, is wat er rest van de vaart die men in 1827 begon te graven en die gauw te smal en te ondiep voor de steeds maar groter wordende binnenschepen was.  Na de tweede Wereldoorlog werd een nieuw tracé ontwikkeld zoals we dat vandaag kennen.




De antieke brug en de al even antieke schepen zijn een bezoek er meer dan waard. Voor de brug aangekomen moet je echter alweer rechtsomkeer maken. Er functioneert niets meer. Noch brug, noch sluizen verderop worden  niet meer gebruikt.  Zelfs het huis van de vroegere sluiswachter staat te verkommeren en deed me denken aan de roman "La maison du Canal" van Simenon. Een stukje Seneffe dat weinige mensen kennen.



Af en toe zie je aan de oever wat van de oude industrie overblijft. Half of helemaal leegstaande fabrieken en ateliers wachten op een nieuwe bestemming. Een niet meer gebruikt binnenschip lijkt te wachten op de sloop of een nieuwe eigenaar die er nog wat mee kan aanvangen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten